Zonnepanelen en het prijsplafond 2024

Wellicht vraagt u zich af, hoe zit dat nou met het prijsplafond en zijn zonnepanelen interessant voor 2024?

In september 2022 kondigde de Nederlandse overheid een prijsplafond voor energie aan. Dit plafond geldt voor het verbruik van gas en elektriciteit tot een bepaald niveau. Voor stroom is dat 2.900 kWh per jaar. Voor gas is dat 1.200 m³ per jaar.

Dit prijsplafond was bedoeld om huishoudens te beschermen tegen de hoge energieprijzen. Maar let op! Vanaf 1 januari 2024 stopt het prijsplafond. Dat betekent dat de maximumprijzen van 0,40 euro per kWh en 1,45 euro per kuub gas niet langer van toepassing zijn. Wij vertellen in deze blog u meer over zonnepanelen en het prijsplafond 2024.

Wat betekent dit voor uw huishouden?

Wat er precies gaat gebeuren is nog niet duidelijk, wel weten we dat in de winter het gebruik van stroom en gas over het algemeen bij iedereen toeneemt. De maximumprijzen zullen verdwijnen en energie leveranciers kunnen hun eigen prijzen weer gaan hanteren.

Moet u zich zorgen maken over zonnepanelen en het prijsplafond 2024?

Het antwoord is niet eenvoudig. De energieprijzen kunnen hard oplopen, net als in februari 2022. Daarnaast speelt het weer een belangrijke rol bij het bepalen van de prijzen.

Met zonnepanelen heeft u meer grip op uw kosten. U kunt uw eigen stroom opwekken en hoeft minder stroom af te nemen van uw energieleverancier. Hierdoor bespaart u geld, ook als de energieprijzen stijgen.

Let op: RTLNieuws kwam onlangs met een bericht dat bepaalde energieleveranciers meer vragen dan bij andere leveranciers. Verdiep u daarom goed in wat u kunt verwachten in 2024.

Welke maatregelen kunt u nemen?

De bovenstaande punten zijn 3 punten waarover wij de laatste tijd veel vragen hebben ontvangen. Veel klanten willen zonnepanelen hebben om niet meer afhankelijk te zijn van hun energieleverancier. Steeds meer klanten zien de waarde in van een thuisbatterij en kiezen ervoor om hun energie op te slaan zodat ze deze kunnen gebruiken op een later moment. 

Ook kiezen steeds meer mensen voor een combinatie van zonnepanelen en een arico. Met deze combinatie kunt u in de zomer uw woning lekker koel houden en in de winter uw woning verwarmen.

Over het prijsplafond 2024 kunnen wij momenteel alleen nog maar gissen wat er gaat gebeuren. Al is onze verwachting dat de energieprijzen een stijging gaan ondervinden. Veel mensen kiezen er daarom ook voor te investeren in zonnepanelen.

Wilt u ook informatie ontvangen over de mogelijkheden om uw woning te verduurzamen en geld te besparen op uw energierekening?

Neem dan contact op met ons.

Conclusie

Het is nog niet duidelijk wat de exacte gevolgen van het vervallen van het prijsplafond zullen zijn. Wel is het duidelijk dat de energieprijzen waarschijnlijk zullen stijgen. Zonnepanelen, een thuisbatterij of een duurzame warmtebron kunnen u helpen om de impact van deze stijging te beperken.

Misschien ook leuk om te lezen!