Steeds meer mensen wekken hun eigen energie op

In 2023 zien we een duidelijke stijging van huishoudens die zonnepanelen omarmen. Hoewel er veranderingen zijn opgetreden rond het gebruik van zonnepanelen, blijven ze een uitstekende investering in 2023. We leggen graag uit waarom.

Een verandering in het gebruik van zonnepanelen vanaf 2023

Ongetwijfeld heeft u al vernomen dat de salderingsregeling vanaf 2023 geleidelijk wordt afgebouwd en er een nieuw systeem wordt geïntroduceerd. Voor 2023 ontving u evenveel voor de overtollige stroom als wat u betaalde voor de stroom die afgenomen werd. Deze verandering is ingevoerd om bewuster te worden van het stroomgebruik. Het gebruik van zelfgeproduceerde stroom vermindert de druk op elektriciteitsnetwerken. Nu, wanneer er zonnepanelen worden geplaatst, wordt er gebruik gemaakt van het nieuwe tariefsysteem met een digitale meter. Er wordt dan voor de energie betaald die daadwerkelijk van het netwerk afgenomen wordt.

Terugverdientijd van uw zonnepanelen

De komst van de digitale meter heeft invloed op de terugverdientijd van uw zonnepanelen. Het duurt over het algemeen langer voordat de investering terugverdiend wordt. Desondanks blijft het plaatsen van zonnepanelen lonend! Zelfs met de verminderde salderingsregeling is het mogelijk uw installatie binnen 5 tot 9 jaar terug te verdienen. Mede hierdoor is het dus nog steeds interessant om zonnepanelen te overwegen.

Voordelen op langere termijn

Vanuit onze klanten horen we vaker de vraag welke voordelen er zijn op de langere termijn wanneer overgegaan wordt tot plaatsing van zonnepanelen.

Daarom hebben we een aantal voordelen op een rij gezet:

✓ Opwekken van zonne-energie is een duurzame en milieuvriendelijke energiebron.
✓ Het is mogelijk zelfvoorzienend te zijn in energie
✓ Jaarlijks is het mogelijk fors te besparen op de energierekening. Dit vertaalt zich in winst op de langere termijn.
✓ Overheden stimuleren de overstap naar schone energie, wat leidt tot voordelen zoals btw-teruggave (€700 – €1000).
✓ Vanaf 2023 ontvangt u een terugleververgoeding van uw  energieleverancier, variërend per leverancier.
✓ Door meer van uw zelfgeproduceerde stroom te gebruiken, compenseert u de afbouw van de salderingsregeling.

Zijn zonnepanelen na 2023 nog steeds rendabel?

Wij vinden van wel. De salderingsregeling verdwijnt pas echt in 2031, maar de afbouw begint al in 2023. Zelfs na 2023 blijven zonnepanelen aantrekkelijk.  Het is mogelijk dat u minder vergoeding krijgt voor de extra stroom die u aan het netwerk levert, maar dit maakt het investeren in zonnepanelen niet minder aantrekkelijk. De maatregel bevordert juist het gebruik van eigen opgewekte zonne-energie. Bovendien zijn de installatiekosten lager dan ooit. De eerste jaren kan er nog geprofiteerd worden van de salderingsregeling voordat deze verdwijnt, en zo kunt u nog steeds rendement behalen op uw investering.

Wilt u graag advies?

We adviseren u graag. Vul uw gegevens hieronder in en we nemen zo snel mogelijk contact met u op!

Hulp bij uw keuze?

Vul dan hiernaast uw gegevens in

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Misschien ook leuk om te lezen!