BTW terugvragen op thuisbatterij (2024)

Het is mogelijk, zelfs als u geen zonnepanelen heeft! Hoe het werkt? Leest u hier.

In Nederland genieten consumenten momenteel al van een 0% BTW-tarief bij de aanschaf van zonnepanelen. Interessant is dat dit voordeel ook van toepassing kan zijn op slimme thuisbatterijen, mits aan een aantal specifieke voorwaarden wordt voldaan.

Bij aanschaf van een thuisbatterij bij Umagine Friesland kunt u maar liefst 21% terugkrijgen op de totale aanschafprijs. Het enige wat u hoeft te doen, is een bescheiden forfaitair bedrag bijdragen, ongeveer €15,- per kWh capaciteit van de thuisbatterij.

Dit is ongeveer het BTW-bedrag op jaarbasis wat u ontvangt van uw energieleverancier door middel van het op- en ontladen. Zoals u nu de btw terug krijgt, dient deze btw logischerwijs dan ook weer afgedragen te worden.

Wat u moet doen?

U wilt de BTW terugvragen op thuisbatterij?
Dan kunt u bij Umagine Friesland een aanvraag indienen voor een thuisbatterij. Wij adviseren u over de vervolg stappen en onze partner de Centrale regelt alles verder voor u! Zo kunt u zorgeloos genieten van uw eigen opgewekte en opgeslagen energie! En geniet u van een thuisbatterij met btw-teruggave.

De aanvraag voor BTW-teruggave wordt professioneel afgehandeld door onze partner ‘De Centrale BTW Teruggave’. Zij nemen niet alleen de correcte afhandeling voor hun rekening, maar verstrekken ook de nodige informatie. De kosten voor deze service neemt Umagine Friesland voor haar rekening.

Deze mogelijkheid biedt een financieel voordeel en stimuleert de overgang naar duurzame energie, waardoor het aanschaffen van zonnepanelen en slimme thuisbatterijen via Umagine Friesland nog aantrekkelijker wordt.

Informatie aanvragen?

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Rekenvoorbeeld:

U koopt een slimme thuisbatterij van Enphase 10,5 kWh met 5 kW (3 fase) omvormer voor ongeveer €10.000 (incl. BTW & installatie). U draagt ongeveer €150 af aan forfait aan de belastingdienst.

U ontvangt ongeveer €1.550 terug van de belastingdienst. Uw totale netto investering bedraagt daardoor ongeveer €8.300

Wat zijn de voorwaarden op: BTW terugvragen op thuisbatterijen in Nederland?

  • Er dient een dynamisch energiecontract afgesloten te zijn

  • Het dynamische energiecontract staat op naam van de aanvrager

  • Er dient energie gunstig ingekocht en duurder verkocht te worden

  • De koper voldoet aan de BTW test

Stappen plan het terugvragen van de BTW:

1

Factuur thuisbatterij

Na installatie ontvangt u van ons de factuur voor de installatie van een Enphase thuisbatterij.
Met deze factuur kunt u de BTW terugvragen in Nederland.

2

Energiecontract

U sluit een dynamisch energiecontract af. Heeft u deze al? Dan hoeft u deze stap niet te doen. In de online omgeving van uw leverancier kunt u deze informatie vinden.

3

De btw test

Wij dienen u aanvraag in bij de ‘de Centrale BTW teruggave‘. Met deze partij werken wij samen. Zo kunt u zorgeloos genieten en doen wij het werk voor u.

4

BTW teruggave

De Centrale dient uw bewijsstukken in bij de belastingdienst. U krijgt 21% BTW terug die in onze factuur is vermeld, na de forfaitaire afdracht.

Conclusie

In 2023 was het nog niet mogelijk om de BTW terug te vragen op thuisbatterijen in Nederland.
Vanaf 2024 is het dus wel mogelijk dat u de btw kunt terugvragen als u een thuisbatterij aanschaft, zelfs als u geen zonnepanelen heeft!
Een concreet voorbeeld met een Enphase 10,5 kWh thuisbatterij van ongeveer €10.000 laat zien dat, na aftrek van de belastingvoordelen, uw netto investering aanzienlijk lager kan uitvallen. Dit maakt de aanschaf van een thuisbatterij niet alleen milieuvriendelijk, maar ook financieel aantrekkelijk. Het stimuleert niet alleen duurzaam energiegebruik, maar biedt ook een gunstig rendement op uw investering.

Wilt u meer weten over deze innovatie of heeft u andere vragen? Wij geven u graag vrijblijvend advies.

Klik op de onderstaande knop voor contact met Umagine Friesland.

Misschien ook leuk om te lezen!