Veelgestelde vragen2024-01-23T08:00:46+00:00
Groene Stroom Zonnepaneel

Veelgestelde vragen

Over onze producten en diensten

Op deze pagina vindt u een overzicht van de veelgestelde vragen over zonnepanelen, laadpalen en opslagsystemen.

Mocht u hier niet uw vraag tussen vinden kunt u altijd contact met ons opnemen. Stuur ons gerust een bericht en wij zullen uw vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Team Umagine Friesland
Team Umagine Friesland
Wat zijn de voordelen van het installeren van zonnepanelen?2023-05-09T10:03:58+00:00
 • Lagere energierekening: Wanneer u zonnepanelen installeert, wekt u uw eigen stroom op, waardoor u minder afhankelijk bent van de stroom die u van uw energiemaatschappij afneemt. Dit kan leiden tot aanzienlijk lagere energierekeningen.
 • Milieuvriendelijk: Zonne-energie is een schone, hernieuwbare energiebron die geen schadelijke stoffen uitstoot en geen bijdrage levert aan de klimaatverandering.
 • Verhoogde woningwaarde: Zonnepanelen kunnen de waarde van uw woning verhogen, omdat ze een aantrekkelijke functie zijn voor potentiële kopers die op zoek zijn naar een energiezuinig huis.
 • Lagere onderhoudskosten: Zonnepanelen hebben weinig onderhoud nodig en gaan meestal minstens 25 jaar mee.
 • Onafhankelijkheid van energiemaatschappijen: Met zonnepanelen kunt u de controle hebben over uw eigen energievoorziening, en minder afhankelijk zijn van energiemaatschappijen en hun tarieven.
 • Subsidies en belastingvoordelen: Afhankelijk van het land en de regio waar u woont, kunnen er subsidies en belastingvoordelen beschikbaar zijn voor het installeren van zonnepanelen, waardoor de initiële kosten lager kunnen uitvallen.
Is mijn dak wel geschikt voor zonnepanelen?2023-05-10T20:53:36+00:00

De meerderheid van de daken zijn geschikt om zonnepanelen op te installeren, zelfs platte daken! Om er zeker van te zijn dat het dak van uw woning geschikt is kunt u een afspraak met ons maken zodat we dit bij u thuis in kaart brengen. We kijken hierbij naar de hellingshoek en oriëntatie van uw dak, de mogelijke obstakels en schaduwen om te weten waar de zonnepanelen moeten komen en om de beste mogelijkheden aan te bieden voor een gegarandeerd rendement.

Wat is het verschil tussen een energieleverancier en een netbeheerder?2023-05-09T09:54:53+00:00

Energieleveranciers leveren energie in de woning of in een bedrijfspand. Die kopen energieleveranciers in bij producenten of ze produceren die zelf. De energieleverancier zorgt voor de koppeling tussen het net van de netbeheerder en de aflevering van de energie achter de voordeur.
Netbeheerders zijn wettelijk aangewezen partijen voor het beheer van één of meerdere gas- en/of elektriciteitsnetten. Hun belangrijkste taken zijn de aanleg en het onderhoud van de netten en het transport van elektriciteit of gas. Wie het netwerk beheert, is regionaal vastgelegd. U kunt daar niet zelf voor kiezen.

Wat gebeurt er bij stroomuitval? Worden mijn apparaten dan alsnog actief aangestuurd door de ingestelde automatisering?2023-06-01T16:50:39+00:00

Je apparaat blijft net zolang draaien als dat er back-upstroom aanwezig is. De automatisering regelt het tijdstip waarop het apparaat moet worden ingeschakeld. Zodra het apparaatprogramma is opgestart, speelt de automatisering geen actieve rol meer. Bij apparaten met een pauzefunctie op afstand kun je de Enphase App gebruiken om ze handmatig te pauzeren tijdens stroomuitval en het programma weer op te starten nadat de stroom hersteld is.

Kan ik deze functies ook met aangesloten apparaten van andere merken gebruiken?2023-06-01T16:50:05+00:00

Nee. Enphase-gebruikers kunnen momenteel deze functies in de Enphase App niet gebruiken met aangesloten huishoudelijke apparaten van andere merken.

Waar kan ik de Enphase App downloaden?2023-06-01T16:49:16+00:00

Ga naar de Apple App Store voor iOS-apparaten of de Google Play Store voor Android-apparaten om de Enphase App te downloaden.

In welke talen is de Enphase App beschikbaar?2023-06-01T16:48:53+00:00

De Enphase App biedt ondersteuning in zes talen: Engels, Nederlands, Frans, Duits, Italiaans en Spaans. De lokale programmanamen voor apparaten komen in alle talen beschikbaar, aangezien deze worden aangeleverd door Home Connect.

Wat is een laadpaal en waarom heb ik er een nodig?2023-05-22T19:16:08+00:00

Een laadpaal is een oplaadpunt voor elektrische voertuigen (EV’s). Als u een EV bezit, heeft u een laadpaal nodig om uw voertuig thuis op te laden.

Wat is het verschil tussen 1-fase en 3-fasen (krachtstroom)?2023-05-22T19:15:35+00:00

Een 1-fase laadstation maakt gebruik van een 230V aansluiting. Vanaf het stroomnet naar de woning loopt er een kabel met één nuldraad (ook wel: nulleider genoemd) en één fasedraad (bruine stroomdraad). Een 1-fase draad heeft 230V (volt) wisselspanning en een vermogen van 16A (ampère). Een 3-fasen laadstation maakt gebruik van 3x een 1-fase. Een 3-fasen laadstation aansluiting maakt gebruik van 3 x 230V (volt) en wordt ook wel krachtstroom genoemd. Onze installateurs houden rekening met de situatie in uw meterkast.

Wat kost het thuis opladen van een elektrische auto?2023-05-22T19:15:04+00:00

Het volledig opladen van een elektrische auto kost ongeveer € 24, uitgaande dat je elektrische auto een accu capaciteit van 40 kWh (250 km actieradius) heeft en de kosten voor één kWh € 0,60 zijn. Gemiddeld kost één kWh (kilowattuur) tussen de € 0,50 en € 0,70. Deze tarieven zijn afhankelijk van je energiecontract.

Kan een laadpaal met zonnepanelen?2023-05-22T19:14:25+00:00

Ja dit is mogelijk, want een slimme laadpaal kijkt naar het huidige stroomverbruik en kiest de beste bestemming voor de opgewekte stroom.

Wat is het verschil tussen glas-glas en folie panelen?2023-05-10T20:56:20+00:00

Glas-folie zonnepanelen zijn de meest gangbare panelen in de markt en is ook bij ons populair. Het verschil tussen glas-glas en glas-folie panelen is de opbouw van het zonnepaneel. Zonnepanelen worden laag voor laag opgebouwd. In totaal worden er vijf lagen gebruikt. Het verschil tussen de twee zonnepanelen zit alleen in de laatste laag: de achterkant. Een glas-folie zonnepanelen bestaat uit een laag glas, een laag lijmfolie (EVA), een laag zonnecellen, nog een laag lijmfolie en aan de achterzijde kunststof folie. Bij glas-glas panelen wordt voor de achterzijde glas gebruikt in plaats van kunststof folie.

De prijs van glas-glas panelen kan soms wel 20 tot 50% hoger zijn dan van glas-folie panelen. Dit komt onder andere doordat deze zonnepanelen een moeilijker productieproces ondergaan. Bij het maken van het paneel mag er namelijk geen enkel klein luchtbelletje ontstaan, als dit gebeurt, dan is het paneel niet meer bruikbaar. Daarnaast is een glas-glas paneel zwaarder en het hogere gewicht draagt ook bij aan hogere kosten (bijv. transport). Kortom: Een zonnestroomsysteem is vaak al een aardige investering en glas-glas maakt de investering nog groter terwijl het rendement in 80% van de gevallen niet hoger is bij normale daksituaties.

Wat is een conformiteitsverklaring?2023-05-09T09:55:38+00:00

Een conformiteitsverklaring is een document afgegeven door de InstallQ-installateur. Hiermee verklaart de installateur dat de installatie voldoet aan onder meer het Bouwbesluit en de daarin genoemde normen. Een bekende norm is NEN 1010 voor de aanleg van elektrotechnische installaties. De installateur ondertekent de verklaring. InstallQ verklaart dat de desbetreffende installateur is aangesloten bij InstallQ.

Wie is verantwoordelijk voor de installatie? Bijvoorbeeld bij een conflict of bij een incident?2023-05-09T09:55:09+00:00

De eigenaar van de installatie is verantwoordelijk voor de kwaliteit van de installatie. Dit geldt ook voor incidenten met of conflicten over de installatie. Heeft u een koopwoning, dan bent u dus als eigenaar van de woning verantwoordelijk voor de installatie. Het is daarom raadzaam het installatiewerk over te laten aan installatiebedrijven met een erkenning of een certificaat. Uw InstallQ-installateur kunt u vragen om een conformiteitsverklaring. Die toont onder meer aan dat de installatie conform bepaalde regels is aangelegd. De gemeente kan om een dergelijke verklaring vragen, bijvoorbeeld bij een vergunningsaanvraag. Ook kan een dergelijke verklaring van pas komen bij conflicten of incidenten. Sommige verzekeraars verlenen korting op basis van een conformiteitsverklaring.

Welk type panelen kies ik?2023-05-10T20:49:42+00:00

Er zijn veel verschillende soorten, maten en merken zonnepanelen verkrijgbaar. In combinatie met de gewenste opbrengst en daksituatie bekijken we wat het beste bij uw woning en situatie past. We letten hierbij op kwaliteit, opbrengst, rendement en de prijs van de panelen.

Waar is onderhoud van een installatie voor nodig?2023-05-09T09:54:39+00:00

Bepaalde installaties hebben onderhoud nodig. Vraag uw installateur of dit ook geldt voor uw installatie. Onderhoud kan bijvoorbeeld nodig zijn vanwege de veiligheid van bewoners. Onderhoud kan ook bijdragen aan doelmatig gebruik van energie. Bijvoorbeeld onderhoud van een HR-ketel kan het rendement verbeteren. Zie ook vraag 6.

Wat zijn mogelijke gevaren van technische installaties in woningen?2023-05-09T09:54:18+00:00

Voor gasinstallaties:

 • gaslekkage; dit kan leiden tot een gasexplosie
 • onvolledige verbranding; dit kan leiden tot koolmonoxidevergiftiging.

  Voor elektrische installaties:

 • kortsluiting; hierdoor kan een elektrische schok ontstaan
 • overbelasting van een elektrische leiding; dit kan brand veroorzaken. 

  Voor waterinstallaties:

 • legionellabacterie; dit kan kan leiden tot (dodelijke) legionellagriep. 

  Voor duurzame installaties (zoals zonnepanelen):

 • brandgevaar bij verkeerde installatie
 • instortingsgevaar van het dak bij verkeerde berekening van de belasting.
Wat is het risico als u opdracht geeft aan een NIET erkend of gecertificeerd installatiebedrijf?2023-05-09T09:54:05+00:00

Installateur is een vrij beroep: opleiding en ervaring zijn bijvoorbeeld niet vereist. Dat maakt onduidelijk of een installatiebedrijf goed en veilig kan werken op een bepaald vakgebied. Is uw installatiebedrijf niet erkend of gecertificeerd, dan riskeert u eerder (faal)kosten, fouten of de veiligheid van bewoners. U bent als huiseigenaar verantwoordelijk voor de installatie in de woning. Bij mogelijke conflicten maakt u weinig tot geen kans. Zie ook vraag 1.

Wat is het verschil tussen en erkend en een gecertificeerd bedrijf?2023-05-09T09:53:52+00:00
 • Erkenningen komen in de markt het meeste voor.
 • Een erkenning is nooit wettelijk verplicht.
 • Een certificaat kan wettelijk voorgeschreven zijn, maar dit geldt niet voor alle certificaten.
 • In 2022 is CO-certificering wettelijk verlicht voor praktisch alle cv-monteurs in Nederland. Voor bepaalde werkzaamheden aan gasinstallaties dient een installatiebedrijf dan te beschikken over een Bewijs van Vakmanschap CO en een CO-certificering.
 • Zakelijke opdrachtgevers vragen bij een aanbesteding meestal naar een certificaat.
 • Een erkenning geeft InstallQ af op basis van kennis en kunde. Daarnaast behoort het installatiebedrijf te voldoen aan aanvullende voorwaarden, zoals het gebruik van het juiste gereedschap en handboeken.
 • Certificeren gaat verder dan een erkenning, Zo wordt een certificaat afgegeven door een Certificerende Instelling (CI) op basis van een kwaliteitsschema, ofwel beoordelingsrichtlijn / BRL, van InstallQ. De CI sluit met het installatiebedrijf een driejarige overeenkomst af.
 • Installatiebedrijven met een certificaat, krijgen minimaal jaarlijks een volledige controle door de CI.
 • Erkende bedrijven krijgen om de 2 tot 4 jaar een controle van de organisatie. Voor een groot aantal vakgebieden geldt ook inspectie op uitgevoerd werk.
Wat kan een InstallQ-installatiebedrijf?2023-05-09T09:53:38+00:00

InstallQ-installatiebedrijven werken in principe volgens veiligheidsvoorschriften en de geldende wetten- en regelgeving op hun vakgebied. Een InstallQ-installatiebedrijf is vakbekwaam in het aanleggen, plaatsen of het onderhoud van installaties op een bepaald vakgebied, bijvoorbeeld elektra, gas of water. Een InstallQ-installatiebedrijf kan bijvoorbeeld: groepenkasten plaatsen, cv-ketels of zonnepanelen installeren of onderhoud uitvoeren aan installaties in keuken of badkamer. Ook kan een InstallQ-installatiebedrijf storingen aan installaties verhelpen, gaslekkages repareren of maatregelen nemen tegen koolmonoxide of legionella.

Wat is InstallQ?2023-05-09T09:53:25+00:00

InstallQ is een onafhankelijke stichting. Het doel van InstallQ is: veilige installaties van goede kwaliteit. Dat doet InstallQ met kwaliteitsregelingen op een groot aantal vakgebieden. InstallQ erkent installatiebedrijven die voldoen aan die kwaliteitsregelingen. Daarnaast informeert InstallQ over certificeren. InstallQ heeft in de markt een breed draagvlak, waaronder bij installatiebedrijven, opdrachtgevers en overheid.

Waarom zou ik kiezen voor een InstallQ-installatiebedrijf?2023-05-09T09:53:02+00:00

Een InstallQ-installatiebedrijf heeft een erkenning of een certificaat. Dit is een bewijs van onder meer kennis, kunde en veiligheid op een bepaald vakgebied. Het installatiebedrijf wordt gecontroleerd op bepaalde vakbekwaamheidseisen. Werkzaamheden worden uitgevoerd volgens de geldende normen en eisen, waaronder het Bouwbesluit en de NEN-normen die voor het vakgebied van toepassing zijn.

Hoeveel zonnepanelen heb ik nodig?2023-05-10T20:51:40+00:00

Hoeveel zonnepanelen u nodig heeft, hangt af van verschillende factoren zoals het totale elektriciteitsverbruik van uw huis, de hoeveelheid zonlicht die uw dak ontvangt, de efficiëntie van de zonnepanelen en uw energiebehoefte.

Als u bijvoorbeeld jaarlijks 4000 kWh verbruikt en uw zonnepanelen per jaar ongeveer 250 kWh per paneel opwekken, dan heeft u ongeveer 16 panelen nodig om uw energieverbruik te dekken. Deze berekening is gebaseerd op een aantal aannames, zoals een gemiddelde energiebehoefte en een gemiddelde opbrengst per zonnepaneel.

Wilt u een nauwkeurige inschatting krijgen van het aantal zonnepanelen dat u nodig heeft? Vul dan het aanvraag formulier in, wij zullen u helpen bij het inzichtelijk maken van deze informatie.

Kunnen zonnepanelen geïnstalleerd worden op een plat dak?2023-05-10T20:51:04+00:00

Absoluut. Zonnepanelen kunnen zeker geïnstalleerd worden op een plat dak. In feite kan een plat dak een ideale locatie zijn voor zonnepanelen, omdat het relatief eenvoudig is om ze hierop te plaatsen. Daarnaast kunnen ze worden uitgelijnd om het meeste zonlicht op te vangen gedurende de gehele dag.

Echte installateur InstallQ

Erkend bedrijf

Een aantoonbaar bewijs van vakwerk

We zijn een gecertificeerd door InstallQ. Dit is een bewijs van onder meer kennis, kunde en veiligheid op een bepaald vakgebied. Zo worden we om de 2 tot 4 jaar gecontroleerd op bepaalde vakbekwaamheidseisen. Daarnaast worden werkzaamheden uitgevoerd volgens de geldende normen en eisen, waaronder het Bouwbesluit en de NEN-normen die voor het vakgebied van toepassing zijn.

Echte installateur InstallQ
Echte installateur InstallQ
Echte installateur InstallQ

Hulp bij uw keuze?

Vul dan hier uw gegevens in

"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.
Ga naar de bovenkant