Zonnepanelen in de winter

Wellicht vraagt u zich af, hoe zit dat nou met zonnepanelen in de winter? Levert dat nog wat op?

Ja, zonnepanelen leveren ook in de winter energie op. De opbrengst is echter wel lager dan in de zomer. Dit komt doordat de dagen korter zijn en de zon lager staat in de winter, hierdoor valt er minder zonlicht op de panelen.

Gemiddeld levert een zonnepaneel in de winter 2-5 kWh per dag op. Dat is ongeveer 10% van de opbrengst in de zomer.

De opbrengst van zonnepanelen in de winter kan worden beïnvloed door een aantal factoren, zoals:

  • De oriëntatie van de panelen. Panelen die op het zuiden zijn gericht, leveren meer op dan panelen die op een andere richting zijn gericht.
  • De hellingshoek van de panelen. Panelen die een hellingshoek van 30-45 graden hebben, leveren meer op dan panelen die horizontaal zijn geplaatst.
  • De hoeveelheid sneeuw en regen. Sneeuw en regen kunnen de opbrengst van zonnepanelen verminderen.

Ondanks de lagere opbrengst in de winter, zijn zonnepanelen ook in de winter een goede investering. Zonnepanelen kunnen u helpen om te besparen op uw energierekening en om uw woning te verduurzamen.

Hier zijn een aantal tips om de opbrengst van zonnepanelen in de winter te verhogen:

  • Zorg ervoor dat de panelen schoon zijn. Vuile panelen kunnen de opbrengst verminderen.
  • Laat de panelen regelmatig controleren door een installateur.
  • Overweeg om een thuisbatterij aan te schaffen. Een thuisbatterij kan u helpen om de opgewekte energie in de winter op te slaan en te gebruiken wanneer de zon niet schijnt.

Wist u dit over zonnepanelen in de winter?

Sneeuw een natuurlijk schoonmaakmiddel is voor uw zonnepanelen? Vuil blijft hangen in de sneeuw, wanneer het gaat dooien verdwijnt het vuil van uw zonnepanelen.

Zonnepanelen efficiënter zijn bij lagere temperaturen? Dit betekent dat zonnepanelen (in verhouding) iets meer elektriciteit kunnen produceren in koude wintermaanden dan tijdens zeer warme zomerdagen. Dit komt om dat een zonnepaneel in verhouding beter werkt bij koude temperaturen.

Benieuwd wat Umagine Friesland voor u kan betekenen?

Er zijn diverse redenen om te kiezen voor zonnepanelen. Zo is het opwekken van eigen groene energie duurzamer en milieuvriendelijker. Daarnaast is het mogelijk om flink te besparen op de energierekening.

De beste keuze voor u:

Bij Umagine Friesland geloven we in eerlijk en kundig advies, omdat we dit zelf ook zouden willen. Wij adviseren u vrijblijvend.

Zonnepanelen-in-de-winter

Misschien ook leuk om te lezen!